Werken in een natuurlijke omgeving

Werk geluk!

Een inspirerende werkomgeving begint bij het juiste interieur concept.

Werken kan overal. Onderweg in de auto, in het park, thuis achter de keukentafel, bij klanten en natuurlijk op kantoor. Het kantoor is de meest gebruikte werkplek maar is het voor de werknemers ook een inspirerende plek? Kantoren zijn en worden namelijk nog steeds ingericht vanuit routines. Er komt een cellenkantoor en dat wordt gevuld met tafels en stoelen. Men is zich er niet van bewust dat er een grote kracht in een weldoordachte kantooromgeving schuilt. Hoe haalt u meer uit de kantooromgeving?

Bewustwording…

Het begint met de bewustwording dat de werkomgeving van invloed is op de werknemers. U kunt het nog breder trekken: de omgeving is van invloed op de mens. De omgeving doet iets met u en uw werknemers. Het heeft grote invloed op de beleving. Het voelt er veilig en geborgen of juist niet. De omgeving roept emoties op. Het ene restaurant ervaart u als knus en gezellig en het andere als kil en afstandelijk.

Veel van deze gevoelens worden bepaald door de inrichting van de omgeving. Hetzelfde geldt voor de woonomgeving. Deze richt u zo in dat het er prettig voelt. Dit doet u door kleuren te gebruiken of juist niet. U kiest meubels waarvan de vorm en uitstraling aanspreken. U brengt verlichting aan die functioneel is en voor sfeer zorgt.

Veel bedrijven zijn zich er niet bewust van dat de werkomgeving van invloed is op de beleving van de medewerkers. Of dat deze op een positieve manier gebruikt kan worden. Dit is raar aangezien u als bewoner van een huis hier wel sterk rekening mee houdt. Bij de inrichting van de werkomgeving wordt er vaak voortgeborduurd op het verleden en wat men simpelweg gewend is. De kostenbeleving speelt ook mee. Het is een verkeerde aanname dat een inspirerend kantoor per definitie een hoge investering betekend.

Werk plezier!

Uit onderzoek naar de elementen die een werkgever aantrekkelijk maken, staat de werkomgeving in de top 3. Als mensen zich prettig voelen in hun werkomgeving, verhoogt dit het werkplezier. Tevreden medewerkers zullen minder snel de organisatie verlaten waarmee u waardevolle kennis langer aan uw bedrijf bindt. Het ziekteverzuim onder tevreden medewerkers is lager. En last but not least, wie met plezier naar het werk gaat, heeft een hogere productiviteit.

Een inspirerende werkomgeving

Maar hoe wordt een inspirerende werkomgeving gecreëerd? Een uniform antwoord is er niet. Bedrijven zijn uniek met een eigen cultuur, doelstellingen, strategie en merk. De werkomgeving dient hierbij aan te sluiten en ondersteunend te zijn. De basis van een huisvesting op maat is dan ook een gedegen inventarisatie. Wat doet het bedrijf? Hoe ziet de personeelssamenstelling er uit? Welke functies onderscheidt men? Wat is de bedrijfscultuur? Hoe onderscheidt men zich van de concurrentie? De antwoorden op deze en vele andere vragen vormen het fundament van de huisvesting en de werkomgeving.

Een beleveniskantoor?

Er zijn vele ingrediënten om een beleveniskantoor te realiseren. Deze worden gecreëerd en gemixt tot een uitgebalanceerd geheel. De beleving die u de werkomgeving meegeeft kan met verschillende elementen opgebouwd worden. Denk hierbij aan ruimte, kleurgebruik, vorm(geving), licht, materiaalgebruik en indeling.

Een werkplek is een plek waar simpel gezegd het werk wordt uitgevoerd. Dit hoeft niet per se een bureautafel te zijn. Men zou ook kunnen werken in het restaurant of rustig in de (bedrijf)bibliotheek kunnen gaan zitten. Creativiteit wordt gestimuleerd door afwisseling en variatie. Doorbreek oude patronen en verras uw medewerkers. Zorg voor een inspirerende werkomgeving.

Referenties