Creative OpenCreative Open
natuur-invloed-gezondheid-creative open-tilburg-boomstam-boomstamtafel-planten-lichamelijke welzijn-sociale welzijn-psychische welzijn
  • 0

by Dymph van Uden

Invloed van de natuur op sociaal, psychisch en lichamelijk welzijn.

 

Misschien ken je het zelf wel, je voelt je niet helemaal goed of hebt last van veel stress en gaat de natuur in om tot rust te komen. Misschien heb je dit advies zelfs wel eens van een arts gehad.
In de huidige hectische samenleving neemt de behoefte aan natuur voor ontspanning en recreatie toe. Alleen is natuur in een samenleving met steeds meer mensen en steden helaas niet meer van zelf sprekend in de directe leefomgeving. Je moet er steeds verder voor weg, in de auto of de bus of trein.
Maar toch blijft het een toenemende behoefte voor mensen om de natuur in te gaan om op deze manier tot rust te komen.

Zo zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Steeds meer zorginstellingen creëren een gevoel van natuur binnen in hun instelling. Denk aan ‘helende tuinen’ en een aanbod van ‘groene’ activiteiten. Ook bij de bouw van nieuwe ziekenhuizen wordt er steeds meer aandacht besteed aan healing environments. Maar denk ook aan de zorgboerderijen. Hier komen er steeds meer van en worden onder meer mensen met een burn-out begeleid.

Maar wat is er nou eigenlijk wetenschappelijk bekend over een mogelijk gunstige invloed van de natuur op onze gezondheid? Het verband tussen natuur en gezondheid kan in de eerste plaats rechtstreeks worden gemeten, met behulp van indicatoren voor gezondheid en welbevinden. Daar word veel onderzoek naar gedaan. Maar het verband kan ook indirect vastgesteld worden, namelijk door te kijken of de natuur invloed heeft op gedragingen die op hun beurt weer de gezondheid beïnvloeden.

Er is onderzoek gedaan naar de grootste invloeden van de natuur op de gezondheid en daar kwamen de volgende dingen uit: het herstel van stress en aandacht moeheid, het stimuleren tot bewegen, vergemakkelijken van sociaal contact, bevordering van de optimale ontwikkeling van kinderen en tot slot de mogelijkheid bieden voor persoonlijke ontwikkeling en zingeving.

Dus de conclusie is zeker dat de natuur het sociale, psychische en lichamelijke welzijn positief beïnvloed. Als een ziekenhuis ruimtes inricht, gericht op de natuur, zodat de cliënten hier zich beter gaan voelen. Waarom zou jij dit dan niet in jouw eigen huis doen?
De kracht van hout en planten in je huis zal meer voor je doen als je misschien in eerste instantie zal denken. Er zijn verschillende onderzoeken en artikelen over geschreven, dus het is zeker het proberen waard!

 

 

 

 

Bron: https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-leefomgeving/natuur-en-gezondheid-invloed-van-natuur-op-sociaal

Dymph
About Dymph

No Comments

Leave a Comment

11 + 1 =

natuur-invloed-gezondheid-creative open-tilburg-boomstam-boomstamtafel-planten-lichamelijke welzijn-sociale welzijn-psychische welzijn
De invloed van de natuur op sociaal, psychisch en lichamelijk welzijn