Creative OpenCreative Open
lush-shampoobar-milieu-ecofriendly-love-nature-shampoo-bar
  • 0

by Mirte Roozen

Gewoontes en gemak weggooien, in plaats van plastic

Alweer een aantal weken geleden was ik op vakantie in Marrakech. Wandelend door de oude stad en de souks (winkelcentrum), stuiten we op een prachtig winkeltje met allerlei badproducten, parfums en kruiden. De eigenaar liet ons alle producten ruiken en proberen. Het waren niet zomaar producten, want al deze producten waren plastic vrij! Blokken zeep, blokken parfum, kruiden is een soort katoenen koffiefilters. WAT ONGELOFELIJK PRACHTIG, was het enige wat ik kon denken. Niet alleen zien de producten eruit om op te eten, maar ook zijn ze nog eens super eco bewust. Dat maakt ze minstens zo prachtig. 

Later in de vakantie zette dit mij steeds meer aan het denken. We kunnen makkelijk leven met zoveel minder afval. Al zorgen we al voor wat minder plastic in huis en zo ook iets minder afval. 

De zero waste community wordt steeds groter en dat is maar goed ook. Wat houd het precies in? Letterlijk betekent zero waste dus ‘nul afval’. Dit betekent niet alleen plastic proberen te vermijden, maar compleet afvalvrij te leven. Zero waste gaat dus ook over het verkleinen van je ecologische voetafdruk, recyclen, minder consumeren en bewuster inkopen.

Het begin maken is niet makkelijk uiteraard en helemaal zonder afval leven ook niet. Hieronder daarom wat tips waarmee je in ieder geval mee kunt dragen aan minder afval. 

1. Shampoobars 

lush-shampoobar-milieu-ecofriendly-love-nature-shampoo-bar

In plaats van grote plastic flessen shampoo en conditioner in de douche, ga voor een schattig blikje met daarin een shampoobar. Steeds meer bedrijven promoten hun shampoobars, de meest bekende is uiteraard Lush. Lush is een bedrijf wat bewust bezig is met het verminderen van hun effect op het milieu. 

Zeg me niet dat ze er niet heeeeerlijk uit zien. Check ze hier

 

2. Make-up reiniging

Wattenschijfjes, make-up doekjes, wattenstaafjes, of te wel allemaal afval. Dit kan anders! Ik gebruik zelf al jaren de herbruikbare make-up doekjes van Optidee. Deze doekjes gebruik je met enkel water, de doek heeft twee kanten één om de make-up te verwijderen en de andere kant om te reinigen. Je kunt ze gewoon in de wasmachine gooien en de volgende keer weer gebruiken. Naast milieu bewust zijn, bespaar ook je nog eens een heleboel geld, want voor €19,95 heb je al 5 doeken die nog jaren mee gaan. 

Bekijk hier deze fantastische doekjes 

3. De markt in plaats van de supermarkt

plastic-vrij-verpakking-ecofriendly-milieu-bewustOp de markt vind je bijna alle producten zonder verpakkingsmateriaal. Wanneer er wel iets verpakt moet worden is dat vaak in papieren zakjes. Bij het kopen van vleeswaren of kaas kun je je eigen bakje meenemen, zodat er niets verpakt hoeft te worden. Slim hè?

Kaas, groenten, brood en bakjes met left overs kun je bijvoorbeeld inpakken met bee’s wrap. Dit zijn doekjes gemaakt van bijenwas en katoen. Je kunt ze hergebruiken door te spoelen met koud water en op te laten drogen! Deze fantastische oplossing kun je hier eens goed bekijken

4. Rietjes

Ja, dat klinkt niet als een grote verandering, maar hoeveel rietjes gebruik jij zelf? Iedere keer als je lekker een borreltje doet op het terras of wanneer je thuis lekker een drankje wil drinken met een rietje. I know het drinkt lekker met een rietje, maar een herbruikbaar rietje drinkt net zo lekker hoor 😉 

Geef toe…. Dit ziet er toch vele malen gaver uit dan die lelijke plastic dingen? I love it! 

 

Dit zijn inderdaad maar een paar kleine aanpassingen maar ze helpen alweer een heleboel met minder plastic in onze prullenbakken. Over het hele internet zijn genoeg tips te vinden om te leven met minder plastic! Ga ervoor zou ik zeggen, dan gaan wij ook extra ons best doen! Ten slotte een mooie quote die hopelijk blijft hangen!

“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.”

 

 

Mirte Roozen
About Mirte Roozen

No Comments

Leave a Comment

11 + 12 =

WhatsApp WhatsApp ons
lush-shampoobar-milieu-ecofriendly-love-nature-shampoo-bar
Gewoontes en gemak weggooien, in plaats van plastic